Hoe lokale ciderproductie het Haspengouwse landschap mee vorm kan geven

May 4, 2018

 

Cider is aan een opmars bezig! In Europa wordt deze appelwijn van oudsher hoofdzakelijk geproduceerd en geconsumeerd in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en - de gekende Franse ciderstreek - Normandië. Maar overal ter wereld groeit deze drank aan populariteit. Zo is de consumptie van cider wereldwijd met maar liefst 50% gestegen in het afgelopen decennium. Een échte Haspengouwse cider, lokaal gebrouwen, met appels uitsluitend afkomstig uit onze fruitstreek, kan hier toch niet ontbreken, dachten we bij CropZ.

 

Oude appelrassen van hoogstambomen

Een traditionele goede appelcider wordt geproduceerd met verschillende appelsoorten in de juiste verhouding. Idealiter wordt er gebruik gemaakt van 50% bittere appels, naast zure en zoete soorten. De oude appelsoorten afkomstig van hoogstam appelbomen lenen zich er perfect toe om de juiste balans in smaak te verkrijgen, die wij in onze cider beogen.

Sinds de jaren zestig zijn de hoogstambomen helaas in hoog tempo uit ons landschap aan het verdwijnen. Globalisering van de fruitmarkt, landbouwkundige verschuivingen in de richting van intensieve teelt en de commerciële kweek die volledig omgeschakeld is naar laagstamfruit - met zelfs rooipremies voor hoogstamboomgaarden - zijn hier de oorzaak van. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de Nationale Boomgaardenstichting zetten zich in voor het behoud van hoogstambomen, die zo karakteristiek zijn voor het Haspengouwse landschap. "Als Regionaal Landschap merken we dat steeds meer ondernemers terug de weg vinden naar het vermarkten van de Haspengouwse hoogstamboomgaarden met zijn bijhorende unieke fruitsoorten. Dat hoogstamboomgaarden een belangrijke erfgoed-, landschaps- en natuurwaarde hebben wisten we al langer, maar voor een duurzaam behoud van deze hoogstamboomgaarden is het ook belangrijk dat het fruit terug een economische functie krijgt. Dankzij deze initiatieven wordt daar alvast uitvoering aan gegeven", aldus An Digneffe - Algemeen coördinator Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Méthode Traditionnelle, comment ça marche?

February 11, 2019

1/1
Please reload

Recente berichten

July 6, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Blijf op de hoogte!

Volg ons:

©2018 by CropZ