Méthode Traditionnelle, comment ça marche?

February 11, 2019

Méthode Traditionnelle werd tot 1994 ‘Méthode Champenoise’ genoemd. De term is dan ook afkomstig uit de Champagnestreek, waar men al eeuwenlang volgens deze methode druiven verwerkt tot Champagne. CropZ past exact dezelfde methode toe, maar dan met appels!

 

Voor CropZ cider maken we gebruik van oude appelrassen van Haspengouwse hoogstambomen. Deze appels zijn uitermate geschikt omdat ze zorgen voor de juiste smaakbalans tussen bitter, zuur en zoet. Na het plukken werden onze appels gewassen en geperst door de sapmobiel, waarna het sap overgegoten werd in het gistingsvat. Dit sap zal tot cider verwerkt worden in Wijnhuis Schorpion in Vliermaal, erg gekend om zijn uitstekende mousserende wijnen, waar echte vakmensen zorgen voor de beste productieomstandigheden.

 

In het vat lieten we het sap helemaal uitgisten. De suikers van de appels werden dus volledig omgezet in alcohol. De Méthode Traditionnelle heeft tot doel de gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden waardoor deze mousserend wordt. Bij het bottelen van de cider werd er dus een kleine hoeveelheid suiker toegevoegd, die tijdens de tweede gisting, in de fles, weer helemaal opgebruikt gaat worden. De CO2 die nu ontstaat kan niet meer weg, aangezien de fles afgesloten is, en lost op in de cider. Dit zorgt voor bubbels.

 

Na de botteling worden de flessen opgestapeld in de kelder, waar ze onaangeroerd blijven liggen. Om de naam ‘Méthode Traditionnelle’ te mogen gebruiken moet de cider minstens negen maanden rijpen met de gist in de fles.

 

Als de rijpingsperiode voorbij is, kan de gist verwijderd worden. Hierbij wordt geen filter gebruikt, de cider blijft steeds in dezelfde fles. De fles wordt geleidelijk aan van een horizontale naar een verticale stand gebracht. Hierdoor komt de gist in de flessenhals terecht en ontstaat er een heldere cider. Dit proces noemt men ‘remuage’. Vroeger gebeurde dit in een houten pupitre, maar tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van een gyropalette, ook in Wijnhuis Schorpion. Via een computergestuurd programma wordt  het proces van remuage in één week afgewerkt. Een bijkomend voordeel van de gyropalette is dat er steeds een identiek programma afgewerkt wordt. Als de flessen met de hand gedraaid worden, dan draait men nu eens te veel, dan weer te weinig. Met de gyropalette is het resultaat steeds perfect.

 

Dégorgement is de laatste stap van de Méthode Traditionnelle. De flessenhals wordt in koelvloeistof van -25 °C gedompeld. Hierdoor ontstaat een ijsprop in de hals, waardoor de gist geklemd wordt tussen de kroonkurk en de ijsprop. Bij het verwijderen van de kroonkurk wordt het ijs onmiddellijk uitgespuwd en duwt de gist voor zich uit. Het resultaat is kristalheldere mousserende appelwijn, zonder een filter gebruikt te hebben. En de appelwijn is steeds in dezelfde fles gebleven waarin hij enkele maanden geleden gebotteld werd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Méthode Traditionnelle, comment ça marche?

February 11, 2019

1/1
Please reload

Recente berichten

July 6, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Blijf op de hoogte!

Volg ons:

©2018 by CropZ